Batrom

Clubgebouw “De Batrom”

Ons Clublokaal ligt aan de Oude Heldenseweg 3a in Maasbree en heeft als naam ‘De Batrom’. Hier worden vele uren getraind, geoefend, rerepeteerd en ook vergaderd.

Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van het lokaal van de schutterij in Maasbree, werd er in 1996 een eigen clublokaal aangekocht. Het gebouw is van de voormalige ambtsgebouw van de regionale ruilverkaveling.

De vereniging groeide eind jaren ’90 uit haar jasje en het toenmalige bestuur onder leiding van Maria Schreurs-Linssen wist een jarenlange droom van de vereniging te realiseren: de aanschaf van een eigen clublokaal!

Een eigen clublokaal
Met leden en vrijwilligers werd het eerste jaar het gebouw aangepast voor haar nieuwe functie: het herbergen van een bloeiende vereniging bestaande uit slagwerkere en majorettes. Het gebouw werd voorzien van een grote zaal waar de majorettes konden trainen, maar die ook groot genoeg was voor de drumband en haar instrumentarium. Een bestuurskamer werd ingericht, alsook een ruime kantine, omkleedkamers, een atributenopslag, en een onderhoudruimte. Ook de nutsvoorzieningen werden aangepast op de nieuwe functie en de buitenkant van het gebouw werd opnieuw bekleed, om beter bestand te zijn tegen de weersinvloeden.

Naamgeving “De Batrom”
In de tussentijd was er intern een wedstrijd uitgeschreven. We wilden ons nieuwe onderkomen een eigen naam meegeven. Na vele inzendingen is de keuze gevallen op “De Batrom”, die werd ingediend door toenmalig majorettelid Lieke Lemmen.  De naam is een samensmelting van verschillende kernwoorden voor onze vereniging:

Baton (majorette/twirling) –   De term die duidt op de ‘stok’ die wordt gebruikt in showsporten ans twirling en majorette. De baton komt voor in verschillende lengten, zodat ze passen bij de armlengte van de majorette.

Een baton heeft verschillende uiteinden. De meest voorkomende zijn de stervormige en ronde uiteinden. Deuiteinden zijn aan beide zijden verschillend: de ‘tip’ (kleine knop) is groter dan de ‘bal’ (grote knop). Deze verschillen zorgen ervoor dat de stok in balans blijft en dus niet ‘uit patroon’ draait. Het metalen middenstuk wordt de ‘shaft’ genoemd en is meestal hol. Dit maakt tossen (opgooien) mogelijk. De inkepingen die op twee derde van de baton aan elke kant zitten, heten de nippels.

Baton (dirigeerstok) –  een dunne stok ter lengte van ongeveer 25 á 60 cm, waarmee een dirigent een muziekgezelschap dirigeert.

Trom –   Een trom is het meest gebruikte slagwerkinstrument en is binnen  de muziek vrijwel altijd aanwezig. Een trom bestaat uit een ketel met een gespannen vel (membraan) over de bovenkant en meestal ook de onderkant. Het geluid wordt gecreëerd door op het membraan te slaan. Dit gebeurd met tromstokken of met de handen, afhankelijk van het soort trom dat wordt gebruikt. De holle ketel werkt als een klankkast en versterkt het membraan dat word beroerd. het geluid en toonhoogte van de trom hangt af van het de spanning van het vel en het materiaal van het vel en de ketel.

Mariaplein
Na een lange periode als bestuurslid en voorzitter van onze vereniging (jaartal?), nam Maria Schreurs-Linssen afscheid van haar bestuurlijke taken. Hierbij werd Maria benoemd tot erelid van onze vereniging. Hierbij heeft de vereniging gekozen het plein achter het clublokaal naar haar te vernoemen als ‘Mariaplein’. Helaas heeft Maria ons 10 jaar geleden op 68-jarige leefttijd veel te vroeg verlaten, maar we zijn nog steeds ontzettend trots dat het plein haar naam mag dragen. Het Mariaplein wordt gebruikt door de drumband als excercisieterrein voor de drumband, door de majoretten om te trainen en verder als ient veelal als parkeergelegenheid voor de bezoekers.

Verhuur
Ons clublokaal “De Batrom” is beschikbaar om te huren voor andere verenigingen en onze zakelijke relaties.
– Voor meer info: zie tabblad “Verhuur”. (boven aan de pagina)