Drumband Maasbree en SLEM

In 1953 werd door de fanfare, die toen al langer bestond, een trommelkorps opgericht. Drie jaar later ging dit trommelkorps zelfstandig verder onder de naam ‘Drumband Maasbree’.

Recent volgde in de jaren ’90 een grote succesperiode. Er werd afgeweken van de standaard ‘trommels’ en er werden jaren succesvol tnationale en internationale taptoe’s gelopen waarin ook gebruik werd gemaakt van  melodische slagwerkinstrumenten als marching-xylofoons en -marimba’s.  Dit werd ook overgenomen bij de concert-optredens door het uitbreiden van het instrumentaruim met bijvoorbeeld concert-marimba’s, -xylofoons enz. Hierin was de vereniging een van de pioniers van de tamboer-wereld.

Na een enorme toename in ledenaantal groeide ook het niveau, eindigend in de eredivisie in de amateur-slagwerk. Opmerkelijk is dat deze succesreeks werd bereikt vanuit de derde divisie, door elke twee jaar te promoveren naar een divisie hoger, eindigend op top-niveau in de eredivisie. Dit is binnen het kortst mogelijke tijdbestek binnen het amateurwezen en zonder hulp van professioneel geschoolde muzikanten. Vele jurybeoordelingen waren goed voor hoge puntennoteringen met ‘lof der jury’.

Als bekroning van deze periode nam de drumband olv. toenmalig instructeur Hans van Leuven, deel aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. In 2001 heeft de drumband deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade o.l.v. toenmalige instructeur Hans van Leuven.

Inmiddels staat de drumband onder leiding van instructeur Peter van der Loo. Met de ‘harde kern’uit de jaren ’90 wordt nog regelmatig opgetreden op diverse podia en de laatste jaren vooral onder de noemer SLEM. Vanwege een hoog niveau-verschil met de JeugdDrumband momenteel gewerkt om de jeugdleden bij de groep te betrekken.

JeugdDrumband Maasbree
Omdat het aantal aanmeldingen van jeugdleden enkele jaren geleden erg toenam en dit ook het geval was bij de collega-vereniging Fanfare St. Aldegondis Maasbree, werd enkele jaren geleden onze JeugdDrumband opgericht. Inmiddels bestaat de JeugdDrumband uit 17 leden en wordt er geoefend om enkele keren per jaar leuke optredens te kunnen verzorgen.

Oprichting ‘SLEM’
In 2007 werd “Slagwerk Ensemble Maasbree” (SLEM) toegevoegd aan Drumband en Majoretten Maasbree, omdat er steeds meer vraag kwam naar niet-traditionele drumbandoptredens. Met deze formatie werd een begin gemaakt om – anders dan concertwerken – de aandacht te trekken bij een breder publiek.
SLEM is geen naamswijziging maar slechts een projectnaam om – anders dan de traditionele concertwerken – populairdere muziekwerken te presenteren aan een breder publiek.

De drumband anno nu
Onder beide namen verzorgt de drumband diverse optredens. Daarnaast wordt op reguliere basis Schutterij St. Martinus begleid tijdens optochten. Ook wordt er achter de schermen hard gewerkt om de opgroeiende leden van onze JeugdDrumband klaar te stomen voor de Drumband.